Koirarodut

Koirarodut – miten ne eroavat toisistaan?Koirarodut – miten ne eroavat toisistaan?

Koirista puhuttaessa melkein ensimmäisenä keskusteluun nousevat koirarodut. Jos kerrot omistavasi koiran, sinulta varmasti kysytään omistamasi koiran rotua. Kertoessasi sen toiselle syntyy mahdollisesti jo käsitys omistamastasi koirasta, vaikka tietysti koirissa on myös yksilöllisiä piirteitä.

Koirarodun määritelmä perustuu tarkoitukselliseen koirien jalostamiseen, minkä avulla koira on luonteeltaan ja ulkonäöltään samankaltainen muiden saman rotuisten koirien kanssa. Mikäli koirassa on kahta eri rotua, ovat nämä koirat sekarotuisia. Sekarotuisia koiria otetaan yhtä lailla lemmikiksi, mutta näyttelykoiriksi niistä ei juurikaan ole, sillä näyttelyissä puhdasrotuisuudella on väliä. Yleensä jalostuksessa pyritään puhtaaseen jalostamiseen, mutta silloin tällöin, esimerkiksi rodun kohtaamista terveydellisistä syistä, saatetaan suosia risteytysjalostuksia.

Koirarodut luokitellaan virallisesti 10 ryhmään

Koirarotujen määrittely on virallista hommaa. Virallisesti koirarodut lajitellaan 10 eri ryhmään, jotka perustuvat rotumääritelmään. Tässä määritelmässä kuvataan, millaisia ovat kunkin rodun ihannepiirteet. Tämä koirarodut määrittelee Fédération Cynologique Internationale eli FCI. Suomessa FCIta vastaa Suomen Kennelliitto.

Kymmenen määriteltyä kategoriaa ovat järjestyksessään lammas- ja karjakoirat, pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat, terrierit, mäyräkoirat, pystykorvat ja alkukantaiset koirat, ajavat ja jäljestävät koirat, seisovat lintukoirat, noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, seura- ja kääpiökoirat sekä vinttikoirat. Näihin kategorioihin kuuluu useita määritellyn kategorian koirarotuja.

Rotu määrittelee koiran luonteenpiirrettä

Kuten ulkonäölliset seikat, myös luonteenpiirteet on määritelty jokaiselle rodulle. Esimerkiksi vinttikoiriin kuuluva venäjänvinttikoira määritellään luonteeltaan rauhalliseksi koiraksi, ja koira käyttäytyy ihmisiä kohtaan yleisesti ottaen hyvin. Suloisia yorkshirenterriereitä taas määritellään valppaiksi ja mäyräkoiria ahkeriksi metsästäjiksi. Mitä puhtaampi koirarotu, sitä paremmin koira täydentää yleensä rodulle annettua rotumääritelmää.

Allergikoille sopivat koirarodut – onko niitä?

Koira-allergiat ovat yleensä vakavia, ja vakavasti koirille allergisen on lähtökohtaisesti parempi olla hankkimatta koiraa. Vaikka siedätystä voidaan tehdä, on perheessä paitsi allergisen myös muiden perheenjäsenten haastavaa olla. Tiedetään kuitenkin, että allergikot ovat hankkineet koiran kotiinsa onnistuneesti ja allergiaa on parhaimmassa tapauksessa onnistuttu siedättämään pois kodissa olevan koiran avulla.

Yleensä allergiaa aiheuttaa koirista lähtevä hilse. Tällöin allergikko voi valita sellaisen koirarodun, joka hilseilee vain vähän. Esimerkkejä vähän allergisoivista koiraroduista on muun muassa Bichon Frise, Maltankoira, Puudeli eli villakoira ja Yorkshirenterrieri. Näistä roduista sekä niiden allergisuudesta löytyy tietoa helposti verkosta. Mikäli jollain perhetutulla tai läheisellä on yleensä vähän allergisoiva koira ja harkitsette koiran hankkimista allergiaperheeseen, voi olla hyvä ajatus viettää muutama päivä koiran kanssa, jotta mahdolliset allergiset reaktiot tai niiden olemassaolon puutteen havaitsee. Tällöin koiran hankintapäätöksen voi tehdä jo hieman turvallisemmin mielin.

Mitkä ovat Suomen suosituimmat koirarodut?

Suomalaisilla on omat suosikkikoirat, ja niihin vaikuttavat myös kansainväliset trendit ja ajattelutavat. Vuonna 2019 labradorinnoutajia rekisteröitiin Suomessa eniten, ja kotimaisista koiraroduista kolme koirarotua eli suomenlapinkoira, suomenajokoira ja karjalankarhukoira ovat päässeet aiempien vuosien tapaan 10 suosituimman koirarodun joukkoon.
Koiraa valitessa on hyvä käydä läpi suosittuja koirarotuja, sillä niiden suosiolle yleensä on syynsä. Kyse yleensä on joko luonteen ystävällisyydestä ihmisiä kohtaan tai sitten sen muista ominaisuuksista, joita omistaja hakee koiraltaan.

Koiran huolehtiminen on kovaa työtä rodusta riippumatta

Osa koiraroduista on paitsi helppohoitoisia, myös ystävällisiä ja seurallisia. Toisille roduille tämä ei ole yhtä tyypillistä, mutta koiran käytöstä voidaan myös kouluttaa jonkin verran. Koirat vaativat kuitenkin paljon huomiota, aikaa ja resursseja rodusta riippumatta, ja näitä seikkoja on harkittava koiraa hankkiessa rotua enemmän. Rodun valinnassa tulee merkitä muutkin kuin koiran ulkonäölliset seikat, vaikka onkin totta, että ulkonäölliset seikat eli koiran puhdasrotuisuus merkitsee, mikäli omistajalla on tarkoitus olla aktiivinen ja tavoitteellinen koiranäyttelyiden harrastaja.